Het doel: illegale puppyhandel


De internationale puppyhandel levert handelaren veel geld op. In Oost-Europese hondenfokkerijen worden jaarlijks tienduizenden puppy’s geboren. De omstandigheden zijn verschrikkelijk; de moederdieren krijgen het ene nest na het andere. De puppy’s worden veel te jong gescheiden van hun moeder en naar West-Europa getransporteerd. Daar worden zij verkocht aan handelaren, dierenwinkels en individuen, meestal ver onder de marktprijs die een serieuze fokker zou vragen. Toch is de winstmarge enorm.


Het grootste deel van de ingevoerde puppy’s is ziek, waardoor dodelijke ziektes zoals hondenziekte en het parvovirus ons land binnenkomen. Vaak zijn de dieren niet gevaccineerd en zijn de papieren vervalst. Puppy’s die de reis overleven vertonen vanwege de traumatische start van hun leven vaak gedragsstoornissen. Dit kan een enorme last worden voor de eigenaar.


Hoe we de internationale puppyhandel aanpakken:

  • VIER VOETERS geeft voorlichting over illegale puppyhandel, zodat consumenten weten waar ze op moeten letten als ze een nieuw hondje willen kopen.
  • We beïnvloeden beleid zodat de Nederlandse regering de puppyhandel beter reguleert en slechte handelaren en fokkers makkelijker opgespoord kunnen worden.
  • We beïnvloeden de online verkooppunten van puppy’s.
  • We doen undercover onderzoek om slechte praktijken aan het licht te brengen.