Het doel: zwerfhonden


Bijna overal ter wereld horen zwerfhonden tot het straatbeeld. De dieren lijden vaak honger, hebben last van parasieten en zijn ziek en/of gewond. Zwerfdieren vermenigvuldigen zich snel en ongecontroleerd en kunnen een gezondheidsrisico vormen voor mensen.


Systematisch uitgevoerde castraties zijn momenteel de enige bekende manier om zwerfdierpopulaties voorgoed en vooral diervriendelijk te verkleinen. VIER VOETERS wil een eind maken aan het zinloos doden van zwerfdieren door de inzet van eigen castratieteams, het voorlichten van de bevolking en politieke werkzaamheden op EU-niveau en in landen met een grote zwerfdierpopulatie.


De hulp van VIER VOETERS is duurzaam:

  • Castreren beperkt het aantal zwerfdieren en medische maatregelen verhinderen ziektes en epidemieën.
  • Dieren worden gevangen, onder narcose gecastreerd, behandeld, ingeënt, gemerkt en vervolgens weer vrijgelaten.
  • Lokale dierenartsen worden opgeleid, zodat zij samen met lokale dierenorganisaties het project kunnen voortzetten en de zwerfdierenhulp blijvend in de regio kunnen verankeren.
  • VIER VOETERS werkt uitsluitend in steden en gemeentes die zich contractueel verplichten om zwerfdieren niet meer te doden.
  • zwerfdierenproject van VIER VOETERS loopt nu al ruim 14 jaar. In steeds meer landen wordt onze oplossing geaccepteerd. Bijvoorbeeld  in Roemenië, Bulgarije, Litouwen, Oekraïne, Albanië, Egypte, Soedan en India. Om door te gaan met dit project en het uit te breiden naar andere landen is er geld nodig voor operatiemateriaal, het rijdende houden van de mobiele kliniek en het loon van de dierenartsen die wel 40 honden per dag behandelen.